Geslo letošnjega meseca požarne varnosti se je glasil »KO SE NESREČA ZGODI, NAJ BODO PROSTE POTI«, ki je tako oznanjalo temo intervencijske poti in površine za gasilce. Velikokrat se gasilci srečamo z različnimi ovirami ali preprekami na intervencijah, velik del tega pa predstavljajo napačno parkirani avtomobili, ki otežujejo dostop do mesta nesreče, zato tukaj apeliramo na občane, da ne parkirano ja uvozih/izvozih različnih parkirišč, pred pomembnimi stavbami (zdravstveni dom, šola, vrtec, muzej), ozkih cestah, … ter naj nikoli ne puščajo svojih vozil na mestih kjer je izrecno označeno in namenjeno intervencijskim vozilom.
Pivški gasilci smo tudi letos v sklopu meseca požarne varnosti izvedli različne aktivnosti. Za vrtec, šolo in občane smo 18. in 19. oktobra izvedli dneve odprtih vrat. Predstavili smo društvo, naše delo, ter pokazali zaščitno opremo in vozila. Dne 20. oktobra smo v sodelovanju z OŠ Pivka izvedli vajo evakuacije. Predpostavka vaje je bila, da se je v kurilnici šole začelo kaditi, dim pa se je razširil po šoli, zaradi gostega dima pa 6 otrok ostane ujetih v objektu. Zaposleni so izvedli evakuacijo učencev. Gasilci PGD Pivka smo vstopili v objekt z uporabo izolirnih dihalnih aparatov ter pričeli z reševanjem pogrešanih otrok. Na vaji so sodelovali tudi gasilci iz PGD Postojna z vozilom ALK, ki je namenjeno reševanju in gašenju iz višin. Iz višjega nadstropja smo tako rešili dva otroka, ostale štiri pa so notranji napadalci prinesli na varno. Nobeden od otrok ni bil poškodovan.
Komisija za delo z mladino pri GZ Postojna je 21. oktobra za mladino organizirala ogled poklicnih gasilcev iz ZGRS Sežana. Ogleda so se udeležili tudi mladi iz našega društva. Poklicni gasilci so jim predstavili njihov način dela, razkazali prostore, opremo in vozila.
Drugo soboto v mesecu smo imeli vpis za nove člane s poudarkom na mladih. Seveda pa so v naše vrste vabljeni vsi, ki bi želeli pomagati sočloveku in k ohranjanju ter razvoju gasilstva v Pivki. Starši, ki bi radi svoje otroke vpisali k gasilcem se lahko kadar koli oglasite v gasilskem domu, ko potekajo delavnosti z mladimi (praviloma v sobotah popoldan) ali pa nas kontaktirate. Vse informacije so objavljene tudi na spletni strani našega društva.
V soboto 28. oktobra je potekalo še zadnje dejanje v sklopu meseca požarne varnosti, vaja operativne enote. Scenarij vaje je bil, da je v podjetju Enerles v Pivki, v silosu za žaganje prišlo do prašne eksplozije, moč eksplozije pa poškoduje gasilce, ki so takrat gasili silos. Prvi na kraj dogodka prihitijo gasilci iz Pivke in pričnejo z gašenjem in reševanjem ter zavarujejo kraj dogodka. Zaradi obsežnosti vodja intervencije nemudoma zaprosi za pomoč še PGD Zagorje in PGD Košana ter aktivira vozilo za reševanje in gašene z višin iz Postojne. Napadalci s pomočjo izolirnih dihalnih aparatov vstopijo v objekt in pričnejo z gašenjem. Zunanji napadalci izvajajo gašenje na objekt iz zunanje strani in varujejo sosednje objekte v primeru požarnega preskoka. S pomočjo avto lestve pa na varno prenesejo dva poškodovana gasilca, ki sta bila v času eksplozije na silosu.
Namen vaje je dvig usposobljenosti gasilcev ob takih nesrečah, preverjanje delovanja zvez in krepitev medsebojnega odnosa med društvi. Na vaji se je pokazalo tudi, da v PGD Pivka manjka sodobno kombinirano vozilo namenjeno gašenju in reševanju v urbanem okolju, katerega bo treba v prihodnjih letih kupiti in opremiti.
Pripravil: Sandi Grzetič, predsednik PGD Pivka

graficni-prikaz
meteroalarm
pozarna-ogrozenost

Vse pravice pridržane. © PGD Pivka 2020.

Casino Bonus at bet365 uk